Etusivu
Kuva: Shutterstock

Arkipäivän luovuus avuksi

Hannele Merikoski
7.6.2021 Kysy meiltä

Lapsellamme on diagnosoitu kehityksellinen kielihäiriö, ja olemme saaneet kotiin puheterapiaharjoitteita. Arki on kuitenkin kiireistä arjen, talon rakentamisen ja muun keskellä. Tuntuu, että emme tee aina riittävästi harjoitteita lapsen kanssa. Mikä helpottaisi tilannetta?

Pieni lapsi nauttii tekemisestä, erityisesti aikuisen apulaisena olemisesta. Rakennushommissa on paljon asioita, joihin lapsen voi ottaa mukaan ja antaa pieniä tehtäviä. Erään isän loistava oivallus oli teipata iso paperi autotallin oveen. Hän kävi aina piirtämässä meneillään olevan tehtävän ja erityisesti lapsen osuuden siinä. Pienetkin tehtävät ovat tärkeitä – ruuvien laittaminen järjestykseen pikkuisiin laatikoihin tai lautojen latominen. Toki aina turvallisuus edellä eli mitä lapsi pystyy tekemään.

Kun lapsen kanssa puuhastellaan, on tärkeää tarjota hänelle kieli. Voi puhua, viittoa, käyttää kuvia, toimintatauluja, lapsen omaa kansiota tai puhelaitetta. Toiminnallisesti yhdessä tekemällä saadaan hienosti erilaiset esteettömän viestinnän keinot käyttöön.

Lapsihan on usein ketterä ja jaksaa touhuta, kun on innoissaan. Eräskin pikkuinen vei klapin kerrallaan isälle saunaan, ja joka kerta lapsi ilahtui suunnattomasti, kun isä kiitti vuolaasti. Eli kiitos on tietysti paikallaan, jotta lapsi tuntee olevansa avuksi.

Itselleni on jäänyt mieleen, kuinka pieni poika tuli päiväkodissa huoneeseeni kastelukannu kädessä ja kysyi: ”Saanko kastella sun kukat?” Kukkia kastellessaan hän katsoi minua merkitsevästi ja sanoi: ”Kun minä osaan paremmin!” Juuri tämä lapsen riemu siitä, että on taitava ja osaava, on niin sydäntä lämmittävää.

Valitse siis tehtävät ja puuhat niin, että ne tukevat kulloinkin käsillä olevia tehtäviä toiminnan kautta. Näistä voi myös jutella hoitavan puheterapeutin kanssa. On tärkeää, että ammattilaisilla on tieto perheen arjen tilanteesta. Silloin voidaan yhdessä miettiä, miten ratkaista arjen asioita niin, että se tukee lapsen kuntoutumista.

Lopuksi vielä esimerkki arjen hyvästä toiminnasta kuntoutumisen tueksi: Meillä oli päiväkodissa nuori mies suorittamassa siviilipalvelustaan. Johtaja oli antanut hänelle tehtäväksi pienien pihakivien siirtämisen varastosta isompaan varastoon. Hän hieman valitteli kottikärryjen vieressä hommaa, kun oli kova hellekin. Sanoin, että sinulla on muutama kymmen lasta tässä pihalla ja kottikärryt. Otapa lapset mukaan töihin. Jokainen saa lastata viisi kiveä ja tulla vuorotellen tyhjien kottikärryjen kanssa hakemaan lisää kiviä. Näin hommasta tuli mielekästä ja hauskaa.

Tätä on arkipäivän luovuus. Ihan joka ikisessä hetkessä voi olla lapsen kehitystä tukevaa toimintaa.