

Ihmeellinen pelleilijä kolmannessa polvessa – vaiko sittenkin jono eri lailla ajattelevia?
Uudistushaluisena ja innovatiivisena Frans oli sodan jälkeen perustanut asianajotoimiston Ylivieskaan ja oli kärkijoukoissa ajamassa asuinpaikkansa kuntamuodon muutosta kauppalaksi. Vuonna 1941 Fransin vaimo oli synnyttänyt pojan, josta Frans oli saanut nauttia vain neljä vuotta, kunnes oli 65-vuotiaana menehtynyt. ”Sie oot iha ku isäs”, oli Fransin vaimo usein kyynelehtinyt pelleilevälle lapselleen, Janinan isälle.
Janinalla on kaksi biologista lasta, vuosina 2004 ja 2010 syntyneet pojat, joista molemmat saivat varhaislapsuudessa adhd-diagnoosin. Mitä enemmän Janina poikiensa diagnoosista luki ja aihetta opiskeli, sitä tutummalta adhd-piirteet alkoivat hänestä tuntua.
Impulsiivisuus, innovatiivisuus, ajantajun hämärtyminen, jatkuva puhumisen tarve, unohteleminen – ominaisuudet, jotka olivat näkyvissä nyt jo neljännessä sukupolvessa – ne olivatkin adhd-piirteitä! Janina hakeutui itsekin adhd-testeihin ja sai ”kuin heittämällä” diagnoosin, koska kaikki kriteerit täyttyivät selvästi.
Innostumisen varjopuoli
Janina on vapaimmillaan räiskyväisen eläväinen, herkästi innostuva ja lähes jatkuvasti puhua pälpättävä, ihan kuten isänsä ja isoisänsä. Aikuiseksi vartuttuaankin Janina oli kuitenkin muiden seurassa mielellään hiljaa, kuunnellen, tarkkaillen sivusta ja koettaen olla hillitty. Hän koki sen turvallisimmaksi, vaikka pakotettuna hillittynä olemisesta esimerkiksi palaverissa olikin seurannut yleensä kova päänsärky, vanhemmiten muuttuen yhä intensiivisemmäksi, jopa migreeniksi lopulta äityen.
Herkästi innostumisesta on ollut Janinalle myös haittaa. Ainakin niinä kertoina, kun innostuminen yhdistyi vaikeuteen kieltäytyä tarjotusta tehtävästä. Vuosien mittaan Janina on ajautunut hetken mielijohteesta uusiin seikkailuihin ja kehittämään itseään, mutta myös esimerkiksi ostamaan tarpeetonta ja liian kalliilla.
Hän päätyi miettimättä ohjaamaan kantelekerhoa sekä jumppaa ihan ummikkona, hänet valittiin oppilaitoksensa vaativaan tehtävään koulutuspoliittiseksi vastaavaksi. Hänet valittiin pahimmillaan useisiin erilaisiin päällekkäisiin tehtäviin ja vastuisiin. Tällaisesta kuormittavasta kierteestä irti pääseminen oli haasteellista, ja siihen hän tarvitsi muiden ihmisten apua.
Läheisten tärkeä tuki
Janina alkoi saada ja opetteli ottamaan vastaan apua. Hänen äitinsä antoi tervetullutta lasten- ja kodinhoidon apua jo ennen diagnoosia. Hänen isänsä on aina auttanut pääasiassa sanallisesti – pitkissä puheluissa haasteita ja ongelmia eri näkökulmista peilaten tai auttaen pohtimaan ratkaisuvaihtoehtoja.
Janinan puolison tuki ja rinnalla kulkeminen ovat pitäneet hänet pinnalla usein haastavassakin lapsiperhearjessa. Rakastava puoliso on pitänyt kiinni, eikä ole päästänyt missään tilanteessa irti. Janinan perhe on myös osallistunut erilaisille sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskursseille, mitkä tuntuvat hitsanneen koko perheen omaksi lujaksi yksikökseen.
Arjen apukeinoja
Ison avun itsenäiseen arkeensa Janina on kokenut saaneensa nepsy-valmennuksen kaltaisesta rutiinien uudelleenopettelusta. Nykyisin Janina merkitsee kalenteriin tulevat suunnitelmat selkeästi. Tehtävät ja tapahtumat hän jaottelee eri väreillä hahmottamisen helpottamiseksi. Hän käyttää myös tehtävälistoja. Näiden avulla Janina on oppinut hahmottamaan ajankäyttöään ja on pystynyt haalimaan itselleen tehtäviä sopivasti ja realistisesti.
Omat kokemukset muiden tueksi
Pari vuotta sitten Janina koki, että hän haluaisi auttaa muita adhd-piirteisiä ihmisiä. Hän alkoi toimia vertaisryhmän vetäjänä adhd-piirteisille ja heidän läheisilleen. Vertaisryhmät, joissa aikuiset voivat keskustella samaa kieltä puhuvien kesken, ovat voimaannuttaneet häntä itseäänkin.
Jonkin ajan päästä Janina koki, että haluaisi tehdä vieläkin enemmän. Hän haki Kokemustoimintaverkostoon, johon myös ADHD- ja Aivoliitto kuuluvat. Verkosto järjesti syksyllä 2021 koulutuksen, jossa opeteltiin kertomaan oma kasvutarina joko itse diagnoosin saaneena tai läheisenä, ja näistä molemmistahan Janinalla on mahdollisuus kertoa. Yleisölle puhuminen erilaisissa tilaisuuksissa on tuntunut hänestä omalta.
Saatuaan adhd-diagnoosin Janina on kokenut löytäneensä itsensä ja vastaukset kysymyksilleen – uudelta tuntuvan elämän. Adhd-oireisiin ihmisiin tutustuttuaan hän on kokenut löytäneensä uusia perheenjäseniä. Tavattoman tutulta tuntuvia ihmisiä, jotka ymmärtävät jopa sanattomasti, selittelemättä, ja joiden seurassa hän on uskaltanut vihdoin olla ihan sellainen kuin on halunnut aina olla. Ihan oma itsensä.
Kuvat: Janina Lepistön kotialbumi