Adhd-diagnoosi aikuisena
Vasta aikuisena Katri alkoi miettiä, voisiko hänellä olla adhd. Katri lainasi kirjastosta kaikki adhd-kirjat, ja kaikki kuulosti tutulta. Hän teki testin netissä ja sai korkeat pisteet. Hän varasi ajan lääkäriin ja otti kotoa mukaan valokuvia arjestaan. Vuonna 2018 tuli hylätty päätös, eikä hän päässyt tutkimuksiin.
Noin puolitoista vuotta Katri odotteli ja meni sitten uudestaan omalääkärille ja sai diagnoosin. Hän pohti voisiko saada tukea lapsiperhearkeen.
”Ajattelin diagnoosin antavan ymmärrystä tukea antaville tahoille, etteivät he ajattelisi minun olevan laiska, tyhmä ja saamaton. Käynnit ja testit psykiatrilla auttoivat vain hieman, ja yllättävän vähän muuttui.”
Katri oli olettanut, että lääkärillä olisi ollut tarjota jonkinlaisia tukimuotoja, mutta hän sai vain lääkereseptin. Työkaveri kertoi jotain Kelan kuntoutusjutuista.
”Ensimmäinen lääke ei sopinut. Lyhyen kokeilun jälkeen lopetin sen, sillä vaikka lääke toikin lisää keskittymiskykyä, sivuvaikutukset olivat liian voimakkaat.”
Opiskelun haasteet
Katri on hallintotieteiden maisteri, ja sen lisäksi hänellä on kaksi ammattikoulututkintoa.
”Aina kun valmistuin, oli tunne, etten osaa mitään ja että on turvallisempaa opiskella uusi ala. Pidän enemmän konkreettisesta tekemisestä, vaikka pidän myös lukemisesta. Yliopistossa saatu tieto tuntui sekavalta, sillä en saanut linkitettyä tietoa mihinkään konkreettiseen.”
”En tiedä, oliko kyse lukivaikeudesta vai siitä, että minulla oli vaikeuksia keskittyä tekstiin ja löytää siitä ydinasioita. Opettaja sanoi, että kerratkaa ne, mitkä olette alleviivanneet. Olin alleviivannut kaiken, koska kaikki oli tärkeää. Yliopiston jälkeen oli pakko päättää, että ei enää uusia aloja.”
”Olen tosi analyyttinen ja pohdiskeleva. Joissain asioissa jumiudun tosi pahasti ja olen arka toimimaan. Suurin hulabaloo on pään sisällä”, Katri kertoo.
Työ- ja kotielämä
Katrin sydäntä lähellä ovat yhteiskunnalliset asiat ja asioiden kehittäminen. Katrin mielestä yhteiskunnassamme on yhä kömpelöt rakenteet eikä tarpeeksi tukimuotoja.
”Kotiin tarvitaan muutakin, kuin että joku tulee juttelemaan pariksi tunniksi. Perhetyö voisi myös olla vaikka konkreettista kotitöiden yhdessä tekemistä. Perhetuen pitäisi olla oikea-aikaista ja tapahtua kotitilanteissa – olipa tuki sitten taloudellista tai konkreettista apua”, Katri sanoo.
”Jos pitää leikata, niin kaikkien heikoimpien tuista leikkaaminen on väärin. Lasten ja nuorten mielenterveys- ja nepsy-palveluissa säästäminen on pitkällä tähtäimellä todella haitallista niin yksilölle kuin hänen läheisilleenkin ja yhteiskunnalle kallista. Seuraan aktiivisesti adhd-uutisia ja siihen liittyviä sometilejä. Haluan hakeutua ADHD-liiton kokemustoimijakoulutukseen.”
Katri toimii puheenjohtajana asukastoimikunnassa. Hän hakee haasteellista ja monipuolista tietotyötä, jossa kuitenkin olisi ihmiskontakteja. Viestintä ja sisällöntuotanto ovat lähellä Katrin sydäntä.
”Kun löytyy itselle mieluinen asia, sitä tekee intensiivisesti. Luovuus ja kekseliäisyys ovat arjessani vahvasti mukana. Kirjoitan blogia ja kotona keksin helposti kaikenlaisia arjen niksejä ja luon uusia juttuja spontaanisti. Pojan kanssa katson mielelläni stand up -komiikkaa. Meillä on sama huumori, nauramme samoille asioille. Toisen tytön kanssa leivotaan ja kokkaillaan, toisen kanssa ulkoillaan ja kuvataan kukkia. Kotona on seurana kaksi kissaa.”