Etusivu
Tyttö ja mies aurinkoisessa metsässä. Tytön huomio on kiinnittynyt maahan, mies seuraa iloisesti taka-alalla.
Kuva: Pexels

Nepsy-piirteisten lasten omahoito-ohjelma tarjoaa tietoa ja harjoituksia

Emmi Nikkinen
1.12.2023 Kysy meiltä

Epäilemme, että lapsellamme on adhd tai jotain nepsy-piirteitä. Välillä on todella hankalaa keksiä, miten tilanteista selviäsi eteenpäin lapsen kanssa. Toivoisimme jotain keinoja arjen helpottamiseksi. Löytyisikö verkosta jotain sopivaa ohjelmaa tai materiaalia, josta saisi käytännön apua?

Perheenne voisi saada apua Mielenterveystalo.fi-palvelun nepsy-piirteisten lasten omahoito-ohjelmasta. Se tarjoaa luotettavaa tietoa ja harjoituksia vanhemmille, jotka haluavat saada tietoa neuropsykiatrisista piirteistä ja löytää myönteisiä keinoja tukea lasta haastavissa tilanteissa.

Tässä omahoito-ohjelmassa kerrotaan eri nepsy-piirteistä ja niiden näkymisestä arjessa. Ohjelman ydin on erilaiset harjoitukset, joiden avulla etsitään keinoja tukea lasta arjen eri ympäristöissä. Tarkoitus ei ole “hoitaa pois” lapsen piirteitä vaan sujuvoittaa perheen arkea. Tavoitteena on myös oppia huomaamaan vahvuuksia ja antamaan myönteistä palautetta.

Ohjelma sopii kaikille lapsille

Nepsy-piirteisten lasten omahoito-ohjelma on tarkoitettu kaikille vanhemmille ja muille lapsen lähiaikuisille, jotka huomaavat lapsessa neuropsykiatrisia piirteitä, kuten vilkkautta, jumiutumista tai omanlaista käyttäytymistä ja toivovat keinoja lapsen kanssa toimimiseen.

Ohjelma on lieviä ja keskivaikeita oireita varten, eikä sen käyttäminen edellytä diagnoosia. Esitellyistä menetelmistä hyötyvät kaikki lapset, joten niitä voi koittaa vaikkei olisikaan varma, onko kyse nepsy-piirteistä. Ohjelmaan voi tutustua ilmaiseksi ja kirjautumatta Mielenterveystalo.fi-sivustolla silloin, kun itselle sopii.

Harjoituksista apua arkeen

Ohjelma koostuu kolmesta osiosta.

  • Ensimmäisessä osiossa on tietoa erilaisista neuropsykiatrisista piirteistä ja välineitä piirteiden tunnistamiseen.
  • Toisesta osiosta löytyy työkaluja esimerkiksi arjen selkiyttämiseen, tunne- ja kaveritaitoihin, vireystilan ja kuormituksen säätelyyn, aistiherkkyyteen sekä erilaisuuden hyväksymiseen.
  • Kolmannessa osiossa pysähdytään vanhemman voimavarojen äärelle ja annetaan eväitä jatkoon.

Koko ohjelmaa ei tarvitse käydä läpi, vaan voitte valita navigaatiovalikosta lasta koskevat sisällöt. Sivusto myös vinkkaa siitä, mitkä sisällöt ja harjoitukset voisivat sopia juuri teidän perheenne tilanteeseen.

Harjoitukset tarjoavat konkreettisia arjen apuvälineitä. Niissä opetetaan esimerkiksi miten tekeminen kannattaa pilkkoa vaiheisiin ensin–sitten–lopuksi-taulun avulla tai miten lapsen kanssa opetellaan käyttäytymisen säätelyä rakentamalla lapsen kanssa käyttäytymisen kaukosäädin.

Lisäksi ohjelmassa on havainnollistavia videoita ja animaatioita, joiden avulla on helpompi ymmärtää, mistä piirteissä ja harjoituksissa on kyse. Videoita on kiva katsoa myös yhdessä lapsen kanssa.

Vanhemmat ovat saaneet lisäymmärrystä

Nepsy-piirteisten lasten omahoito-ohjelma on otettu innostuneena vastaan niin perheiden kuin ammattilaistenkin keskuudessa, ja siitä saatu palaute on ollut rohkaisevaa.

Vanhemmat ovat kuvanneet oman ymmärryksen lapsen käytöksestä lisääntyneen ja työkalujen tuoneen helpotusta arkeen. Ohjeet on koettu selkeinä ja toimivina. Vanhemmat ovat kokeneet, että ohjelmaan tutustuttuaan he osaavat paremmin auttaa lastaan.

Vaikuttaa siis siltä, että ohjelmasta löytyy apua perheiden tyypillisiin ongelmatilanteisiin ja se on onnistunut tarjoamaan uudenlaisia näkökulmia ja keinoja tavalliseen arkeen.

Ohjelman läpikäymiseen voi saada tukea

Koska kokonaisuus on laaja, jotkut vanhemmat ovat tuoneet esiin, että ohjelmaan tutustuminen itsenäisesti on tuntunut raskaalta. Ohjelma voi myös herättää kysymyksiä tai huolia. Tällaisissa tilanteissa kannattaa hakea apua ammattilaiselta.

Esimerkiksi neuvolan tai kouluterveydenhuollon ammattilainen voi tukea ja ohjata harjoitusten tekemisessä. Ammattilainen voi esimerkiksi keskustella vanhemman kanssa harjoitusten herättämistä ajatuksista ja pohtia, mitkä harjoitukset ovat soveltuvimpia juuri perheen tilanteeseen.

Mielenterveystalosta löytyy myös paljon muuta

Sivustolle on koottu myös kouluyhteisön sivut, joissa on tietoa ja työkaluja erityisesti opettajille vaikkapa nepsy-lasten oppimisen ja koulussa toimimisen tukemiseen. Myös vanhempien omiin oireisiin, mielen hyvinvointiin ja erilaisiin elämäntilanteisiin löytyy useita omahoito-ohjelmia. Niihin kannattaa myös tutustua.

Palvelua myös kehitetään jatkuvasti, ja uusia sisältöjä on rakenteilla. Esimerkiksi adhd-lasten vanhemmille on tulossa oma kohdennettu omahoito-ohjelma. Palvelu kannattaakin siis painaa mieleen ja seurata esimerkiksi mielenterveystalo.fi:n somekanavia, jotta pysyy perillä uutuuksista.