Neuropsykiatrinen valmennus vahvistaa itsetuntoa ja toimintakykyä
Minulla on ollut lapsuudesta asti kehityksellinen kielihäiriö. Nyt aikuisiällä on epäilty myös adhd:tä. Minulle suositeltiin neuropsykiatrista valmennusta. Mitä se on ja miten siihen pääsee?
Neuropsykiatrinen valmennus on asiakaslähtöinen ja tavoitteellinen kuntoutusmenetelmä. Siinä painotetaan ratkaisu- ja voimavarakeskeisyyttä, ja se kehittää elämänhallintaa.
Valmennuksen tarkoituksena on auttaa pääsemään tavoitteisiin ja löytää uusia toimintamalleja sekä lisätä toimintakykyä haasteellisiksi koetuissa asioissa. Valmennuksessa asetetaan tavoitteita, jotka liittyvät esimerkiksi arjen hallintaan, itsenäistymiseen, itsetunnon vahvistamiseen, opintoihin, parisuhteeseen tai diagnoosituntemukseen. Neuropsykiatrinen valmennus sopii laajalle kohderyhmälle ja siitä hyötyvät kaikenikäiset.
Neuropsykiatrinen valmennus on arjen tuki- ja ohjausmuoto henkilöille, joilla on neurokehityksellinen häiriö kuten adhd tai kehityksellinen kielihäiriö. Valmennuksella tavoitellaan voimavaroja ja keinoja arjen- ja elämänhallintaan, oman toiminnan ohjaukseen, itsenäistymiseen, psykososiaalisten taitojen vahvistamiseen sekä urasuunnitelmien selkeyttämiseen.
Asiakkaiden omat kokemukset valmennuksesta ovat myönteisiä. Valmennettavat ovat päässeet useimmiten opiskelemaan tai mukaan työelämään. Valmennus on antanut heille valmiuksia uusien keinojen ja toimintamallien muodossa. Valmennus on lisännyt valmennettavien itsetuntoa ja itsetuntemusta sekä elämänhallinnan tunnetta, jotka ovat keskeisimpiä tekijöitä kuntoutumisen kannalta.
Neuropsykiatrinen valmennus voi olla lyhyt jakso eli kestää esimerkiksi 10 kertaa. Se voi olla myös usean vuoden ajan kestävä prosessi. Valmennus suunnitellaan ja toteutetaan aina yksilöllisesti jokaisen valmennettavan kohdalla. Se toteutuu yleensä valmennettavan omassa toimintaympäristössä.
Neuropsykiatrinen valmentaja on sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan ammattilainen, joka on suorittanut neuropsykiatrisen valmentajan lisäkoulutuksen. Neuropsykiatrista valmennusta tuottavat hyvinvointialueet ja eri palveluntuottajat. Valmennus ei ole Kelan rahoittamaa toimintaa, minkä vuoksi se ei ole kaikille tasa-arvoisesti saatavilla. Valmennukseen tarvitaan hyvinvointialueen maksusitoumus tai siihen voi hakeutua myös itsemaksavana asiakkaana.
Mikäli koet hyötyväsi valmennuksesta, voit olla yhteydessä hyvinvointialueesi sosiaalityöntekijään ja ottaa asian puheeksi terveydenhuollon yksikössä, jossa sinulla on hoitokontakti. On myös mahdollista ottaa suoraan yhteyttä palveluntuottajiin.