

”Olin helpottunut, että en ollutkaan tyhmä”
Kukaan ei ollut esimerkiksi ottanut todesta hänen kokemuksiaan alisuoriutumisesta, koska hän oli samaan aikaan pärjännyt monessa asiassa hyvin.
”Itse tiesin usein, että olisin pystynyt monessa asiassa parempaan. Olisin kuitenkin tarvinnut tukea opiskelun opettelemiseen, kuten kokeisiin lukemiseen ja isojen kokonaisuuksien pilkkomisessa pienempiin.”
Tuki auttoi eteenpäin
Diagnoosin jälkeen psykiatrinen sairaanhoitaja auttoi Iidaa arjen hallinnassa. Yhdessä he loivat viikkoaikataulun eri askareille, kuten siivoukselle. Samalla he ryhtyivät laittamaan Iidan päivärytmiä kuntoon.
”Tuen avulla selvisin arjessa paljon paremmin. Myös masentuneisuus alkoi kadota.”
Myöhemmin neuropsykiatrisessa valmennuksessa Iida sai apua opintojen suunnitteluun.
Kun Iida viisi vuotta sitten lähti opiskelemaan sairaanhoitajaksi, vanhat tutut opiskelun haasteet seurasivat mukana. Hän jumitti usein liikaa yksityiskohdissa ja palautti työtehtäviä myöhässä. Moni asia oli kuitenkin myös paremmin. Ala tuntui hänestä heti kiinnostavalta ja omalta.
”Kun olin kiinnostunut opiskelemastani alasta, asiat jäivät mieleeni todella helposti. Hyvästä muististani oli paljon apua.”
Nykyään Iida työskentelee Oulun yliopistollisessa sairaalassa sairaanhoitajana. Aktiivinen työ sopii adhd-oireiselle erinomaisesti.
”Puran levottomuuteni käsillä tekemiseen ja puuhasteluun. Tykkään työstäni aivan valtavasti.”
Vinkkejä adhd-oireisille:
- Opettele lempeyttä ja myötätuntoa itseäsi kohtaan. Hyväksy haasteet osana elämääsi äläkä soimaa itseäsi asioista, joille et voi mitään.
- Pyydä rohkeasti apua ja tukea. Uskalla ottaa niitä vastaan.
Vinkkejä ammattilaisille:
- Ota tosissasi, jos joku epäilee itsellään olevan tarkkaavuuden tai oppimisen ongelmia. Älä vähättele tilannetta.
- Näe kiltteyden ja pärjäämisen taakse, sillä ne voivat olla vain ulkokuoria. Vaikka ihminen näyttää pärjäävän hyvin, hän voi omalla tasollaan alisuoriutua ja tarvita paljon tukea.
Kuvat: Timo Heikkala