Parasta opinnoissa on toiminta
Eero Salo valmistui liikunnanohjaajaksi ja toimii jalkapallovalmentajana. Nyt hän opiskelee toista tutkintoa. Kehityksellinen kielihäiriö ei ole vaikuttanut juurikaan opinnoissa, kun luokkakavereilta on saanut tukea.
Turkulaiselle Eero Salolle, 20, liikunta on ollut aina tärkeä osa elämää. Hän valmistui viime vuonna Lohjan Kisakallion urheiluopistosta liikunnanohjaajaksi.
”Liikunta on pienestä pitäen ollut mieluisaa. Olen harrastanut jalkapalloa ja salibandya. Yläasteikäisenä ohjasin ja valmensin nuorempia molemmissa lajeissa. Halusin oppia enemmän ja hain opiskelemaan.”
Neljävuotiaana Eero vietti kaksi viikkoa foniatrian poliklinikalla Meilahdessa. Hän puhui todella vähän ja käytti puhuessaan k-kirjainta väärissä paikoissa. ”Kuku koikki kihalla” oli Eeron kielellä ”pupu leikki pihalla”. Diagnoosiksi Eero sai kehityksellisen kielihäiriön.
Myöhemmin Eerolla todettiin myös kapea-alainen työmuisti. Esimerkiksi koulun opetuksesta kaikki tieto ei päässyt työmuistiin, vaan hän muisti käsiteltävistä asioista vain osan. Eero tekikin paljon töitä oppimisen eteen ja joutui kertaamaan kovasti asioita, jotta ne jäisivät muistiin.
Liikunnanohjaajan opinnoissa parasta oli kaikki käytäntö. Vaikeuksia oli enää lähinnä vieraissa kielissä, ruotsi tulikin suoritettua suullisesti.
”Opinnoissa parasta oli kaikki liikunta, ohjasimmekin liikuntatunteja paljon toisillemme. Vaikeuksia oli enkussa ja ruotsissa. Opinnot menivät hyvin, kun sain luokkakavereilta tukea.”
Esimerkiksi englannin tunneilla, kun opettaja puhui pelkästään englantia eikä ollenkaan suomea, kaverit auttoivat.
Uuteen ammattiin
Liikunnanohjaajaksi valmistumisen jälkeen Eero aloitti armeijan, mutta joutui keskeyttämään sen viikon jälkeen aiemman polvivamman vuoksi. Muutaman vuoden päästä hän aikoo mennä uudelleen kutsuntoihin, jos polvi on parantunut.
Töissä Eero on ollut jäteauton kuljettajana ja harrastuksena on edelleen ollut paikallisessa jalkapalloseurassa valmentaminen. Koska oman alan töitä ei löytynyt eikä polvi kestänyt silloin liikuntaa, Eero haki ja pääsi opiskelemaan logistiikka-alan perustutkintoa aikuispuolella.
”Olen aina ollut kiinnostunut isoista autoista ja halunnut ajaa niillä. Muutenkin tykkään ajamisesta. Niin päätin sitten hakea opiskelemaan. Opinnot ovat olleet erittäin kivoja.”
Eeron tekemissä töissä kielihäiriö ei ole juuri vaikuttanut, paitsi kirjallisissa selvityksissä on ollut hieman haasteita. Valmentajan hommissa saattaa tulla tilanteita, joissa pitäisi ymmärtää tai puhua englantia ja niitä tulee välteltyä, sillä vieraiden kielten käyttö saattaa ”pelottaa”.
Nykyisin Eerolle tärkeitä asioita elämässä ovat perhe, avovaimo ja ystävät. Liikunta on edelleen tärkeä osa elämää ja harrastuksina ovat jalkapallo, frisbeegolf, padel ja videopelien pelaaminen.
Liikunnanohjaajaksi valmistuttuaan Eero sai Suomen Kielipolku ry:ltä sadan euron stipendin. Sitä voi hakea kaikille toisen asteen koulutuksesta valmistuneille, joilla on kehityksellinen kielihäiriö. Stipendiä voi hakea nuori itse tai esimerkiksi vanhemmat. Lue lisää Suomen Kielipolun sivuilta.