Etusivu
Kuva: Shutterstock

Pelit ja leikit auttavat, kun sanoja on vaikea löytää

Hannele Merikoski
11.12.2020 Kysy meiltä

Lapsellani on diagnosoitu kehityksellinen kielihäiriö. Hänen on vaikea löytää sanoja ja nimetä asioita. Miten voisimme kotona auttaa?

Erilaisia kieleen liittyviä pelejä ja leikkejä on paljon. Lisäksi ihan tavallisiin arjen askareisiin voi mainiosti liittää ilmaisuun liittyviä asioita. Kaikki esteettömän viestinnän keinot – viittomat, kuvat, piirtäminen ja puhelaitteet sekä teknologia – tukevat kielenkehitystä. Niiden käyttö vie paineen ilmaisusta ja helpottaa siten myös nimeämistä ja sanojen löytämistä. Kaikissa leikeissä ja peleissä voi olla sääntönä, että kaikki kelpaa: sanominen, tukiviittominen, kuvat, puhelaite tai piirtäminen. Tässä muutamia vinkkejä.

Erilaisissa tilanteissa voi vuorotella keksimällä esimerkiksi johonkin ryhmään kuuluvia sanoja kuten eläimiä. Niitä voi myös viittoa tai ottaa käyttöön vaikka eläinkuvat. Kun eläimiä ei enää keksi, voi siirtyä vaikkapa liikennevälineisiin. Leikkiin voi yhdistää myös pallon ja korin. Kun keksii sanan, voi heittää korin.

Arvaaminen on aina jännittävää. Ensin voi antaa vaikeita vihjeitä ja sitten helpompia vihjeitä. Voi myös piirtää tai esittää pantomiimia. Jos sanoja on vaikea keksiä, voi laittaa esimerkiksi kuvakortteja hattuun, josta niitä nostetaan. Jos tukiviittomia on jo enemmän hallussa, voi viittoakin.

Piirtäminen toimii hyvin arvaamisleikeissä. Piirtäminen tukee tarkkaavuutta ja on jännää seurata, mitä kuvasta tulee. Voi vaikka arvuutella keittiössä, mitä ruokaa ollaan tekemässä tai mitä seuraavaksi laitetaan makaronilaatikkoon. Piirrä ja arvaa -leikki toimii erinomaisesti
myös erilaisissa odotustilanteissa.

Kim-leikki eli esineen piilotusleikki toimii hienosti. Liinan alle laitetaan niin monta esinettä kuin osallistujat pystyvät hahmottamaan. Kukin ottaa vuorollaan esineen liinan alta ja muut arvaavat, mikä esine on poissa. Esineistä on hyvä olla kuvat, jos nimeäminen on kovin haasteellista. Säännöissä voidaan hyväksyä joko viittominen tai kuvat sanomisen lisäksi.

Lauluun yhdistäminen on myös hauskaa yhteistä tekemistä. Jokainen saa vuorollaan keksiä esimerkiksi kuvasta, minkä laulun esittää. Kyseisen sanan pitää olla laulussa. Voidaan myös valita kirjain, jolla laulun pitää alkaa.

Riimittely on paitsi hauskaa, myös kehittävää. Itse tehtyjä riimejä voi keksiä kortteihin vaikkapa nyt joulun aikaan. Niitä voi kehitellä pitkillä automatkoilla, ulkoillessa tai saunassa.