Etusivu
Kuva: Janita Autio

Robin Packalen: “Nappaan asioita kuuntelemalla”

Sini Silvàn
18.3.2020 Nuoruus

”Korvat ja kuunteleminen ovat luovuuteni lähde, eivät silmät ja lukeminen”, Robin Packalen, yksi Suomen valovoimaisimmista popmuusikoista kertoo. Lukivaikeudet eivät ole olleet mikään este menestymiselle.

Robin Packalen oppi lukemaan jo esikoulussa. Lahjakas poika selvitti asioita kuuntelemalla. Vasta paljon myöhemmin, kun tekstien mitat pitenivät, lukiongelmat tulivat esiin, eikä niitä voinut enää sivuuttaa.

Lukio tarkoitti, että luettavan määrä kasvoi. Silloin alkoi häiritä se, että lukeminen oli hidasta ja hankalaa. Kun muut lukivat kirjan parissa päivässä, hänellä siihen tuntui menevän puoli vuotta. Myös Robinin isällä on lukihäiriö, joten ongelmat olivat kotoa tuttuja.

”Tiesin, että mulla ihan saletisti on jokin lukihäiriön tyylinen, en vain halunnut myöntää sitä itselleni. Kävin tekemässä lukihäiriötestin vasta silloin, kun aloin pohtia olisiko hyötyä, että saisin ylioppilaskirjoituksissa helpotusta siihen, että aika riittää.”

Luostarivuoren lukiossa tehtyjen testien mukaan Robinilla on keskivaikea lukihäiriö.

Jokainen sana kirjain kirjaimelta

”Tykkään lukea, se ei ole siitä kiinni, mutta lukeminen on vaivalloista ja vie henkistä kapasiteettiä sisäistää asiat. Pitkissä teksteissä rivit pomppivat, eikä sanoja pysty ennakoimaan. Jokaisen lauseen jokainen sana on luettava alusta loppuun erikseen.”

Yleensä, kun ihminen lukee sanan alkupään, mieli jo ennakoi ja arvaa sanan lopun. Robin kuvailee, että hänen pitää lukea joka ikinen sana kokonaan, että sen tajuaa. Pitkän päälle tällainen lukeminen käy rasittavaksi. Helposti myös lukee väärin.

”Muutaman kerran olen lähettänyt meilit väärille henkilöille, kun olen lukenut ihan kirjaimellisesti nimet väärin.”

Lukihäiriö toi lisäaikaa kirjoituksiin

Testien perusteella oli mahdollista saada ylioppilaskokeisiin erityisjärjestelyjä. Helpotuksia ei saa vain oman fiiliksen perusteella. Lukihäiriöstä ja sen vaikeusasteesta voi antaa lausunnon lukihäiriöön perehtynyt erityisopettaja, psykologi tai puheterapeutti. Jos lukihäiriötä ei ole, tai se on lievä, helpotuksia ei saa. Jos häiriö on keskivaikea tai vaikea, koetilanteeseen saa hakea erityisjärjestelyjä.

”Kielissä kuullunymmärtämiskokeissa oli pidemmät tauot ja enemmän aikaa vastata kysymyksiin. Normaaleissa kirjoitettavissa aineissa siinä oli kaksi tuntia lisäaikaa kysymyksiin”, Robin muistelee parin vuoden takaisia kirjoituksia.

Vaihtoehtona olisi ollut tehdä koe rauhassa erillisessä huoneessa.

”Ajattelin, ettei erillisestä tilasta ole hyötyä, mutta käytin lisäajan. Se tuli käyttöön jokaisessa aineessa. Olen aina ollut se, joka lähtee viimeisenä kokeesta, daydreamer, joka miettii vastauksia vielä, kun kaikki on jo tehty. Kaksi tuntia lisäaikaa kirjoituksissa teki ihan hyvää, muuten olisi tullut kiire.”

Lukemisen sijaan Robinin valtti on kuunnella ja luoda imemistään ideoista uutta.

”Todella keskiverto oppilas”

Lukiosta Robin Packalen kertoo saaneensa C:n paperit.

”Ei mitään hurraahuutoja, mutta eivät paperit olleet järjettömän huonotkaan. Tietysti totesin pari viikkoa ennen kirjoituksia, että pitäisi varmaan varata kalenterista jotain aikaa kirjoituksille ja lukemiselle. Siihen nähden lopputulos oli hyvä.”

Opiskelu on ollut hänelle tärkeää. Jalat ovat maassa, vaikka Robin tekee kansainvälistä musiikkiuraa. Hän arvioi itse, että on ollut aina todella keskiverto oppilas. Osa siitä on ollut kiinnostuksen puutetta, osa sitä, ettei osaa.

Robin on nyt 21-vuotiaana jo musiikin ammattilainen ja supertähti. Työssä lukihäiriö ei ole haitannut, vaikka hän toteaa, että sopimuspapereiden tekstejä hänen ei kannata lähteä korjaamaan.

”Lukihäiriö näkyy myös, kun kirjoittaa someen ja tekstissä on ihan sikana kirjoitusvirheitä. Vaikka käyn omat sähköpostini aina kertaalleen läpi, niistäkin saattaa löytyä kaikenlaisia häpsyjä.”

Robin kirjoittaa tekstejä ja tekee musiikkia. Hän pohtii, että biisit ovat enemmän laulettavassa eivätkä varsinaisesti luettavassa muodossa. Hän uskoo myös, että on luovempi, kun biisien tekemiseen täytyy käyttää enemmän omia aivoja kuin luettua tekstiä.

”Kuulen todella paljon asioita ja nappaan kuulemalla niistä kiinni, en niinkään silmillä lukemalla”, hän kertoo.

”Yhden kesän aikana tipuin viisi kertaa lavalta eli ehkä silmät voisi ottaa käyttöön”, hän nauraa.

Ei Pariisin vaan Turun kevät

Parhaillaan Robin on kotona Turussa. Edellinen puhelinsoitto koski biisien tuotantoa levy-yhtiölle Saksaan. Musiikkia on tehty nyt paljon, yhteistyössä Universal Musicin kanssa.

”Musiikkia on tehty ihan sikana, 200 biisiä kolmeen vuoteen. Niistä pitäisi lähiaikoina poimia kirsikat kakun päältä, jos jossain kohtaa jotain pistäisi uloskin. On ollut hyvä fiilis kirjoittaa.”

Robin sanoo, että englanniksi kirjoittaminen on ihanaa, kun sanat ovat lyhyempiä. Jos keksii idean, on varma, että siitä saa tehtyä biisin. Suomen kielessä kaikilla sanoilla on niin voimakas painotus, että on pakko luoda koko biisi sanojen ja painotusten ympärille.

Lukeminen on haaste, mutta sanat hallussa

Robin on myös näytellyt sotamies Hauhiaa sotaelokuvassa Tuntematon sotilas vuonna 2017. Rooli oli sivuosa, mutta osoittaa, että Robinista on moneen lähtöön.

”Itse asiassa repliikit muistan erityisen hyvin.”

Kun on ollut lavalla paljon, on tottunut puhumaan yleisölle. Verbaalinen kanssakäyminen ihmisten ja isojen massojen kanssa luonnistuu hyvin.

”Kuitenkin keikkojakin ennen miettii, mitä sanoo. Esimerkiksi sen jälkeen, kun huusin Kouvolassa, että Kokkola, olen tehnyt itselleni muistiinpanoja varmuuden vuoksi. Se oli ihan kauheaa”, Robin sanoo ja on selvää, että hän osaa nauraa myös itselleen.

Kuvat: Janita Autio