

Terapia auttoi löytämään omat toiveet
Omat toiveet etusijalle
Terapiassa Anni sanoo oivaltaneensa, että riittämättömyydenvtunne ja kiusaamiskokemukset ovat saaneet hänet yrittämään miellyttää liikaa muita ihmisiä.
”Kielihäiriö on tähän varmasti yksi syy. Psykologin avulla tajusin, että minulla on ihan oma elämä. En ole olemassa ketään muuta varten.”
Huonoon itsetuntoon Anni arvelee vaikuttaneen myös sen, ettei lapsuudessa sisaruksilla ollut samanlaisia ongelmia oppimisessa tai kielessä.
”Meitä ei kotona vertailtu toisiimme, mutta koin itse itseni muita huonommaksi.”
Terapian ohella toinen tärkeä apu on ollut tuen saaminen työnhakuun. Takaisin Hankoon muutettuaan Anni pääsi TE-toimiston kautta ammatillista kuntoutusta tarjoavan Verven asiakkaaksi ja sai siellä oman työhönvalmentajan.
”Ensin Anne jutteli kanssani ja selvitti, mikä minua voisi kiinnostaa. Yhdessä meille tuli sitten ajatus, että vanhusten lisäksi voisin tykätä lasten kanssa työskentelemisestä. Hain itse työkokeilupaikkaa, mutta Anne auttoi jokaisessa vaiheessa.”
Valmentajasta oli tukea myös työnhaun kaikkein jännittävimmässä asiassa eli työhaastattelussa.
”Anne tuli mukaan haastatteluun. Siitä oli tosi paljon apua”, Anni toteaa.
Uusi työkokeilu suunnitteilla
Työkokeilupaikka päivähoidosta järjestyi, ja Anni teki puolen vuoden ajan kolmipäiväistä työviikkoa 2−5-vuotiaiden lasten ryhmässä.
”Aluksi minua jännitti tai suorastaan pelotti, osaanko olla lasten kanssa. Puolessa vuodessa onneksi ehtii oppia paljon. Välillä lapset ihmettelivät, miksi minulla kestää niin kauan vastata heille. Mutta sehän on vain hyvä, että kysytään suoraan.”
Annin tehtäviin kuului esimerkiksi pöydän kattamista aterioilla, lasten pukemista, ulkoiluihin osallistumista ja yleistä paikkojen siistimistä. Työkaverit ottivat hänet hyvin vastaan ja neuvoivat tarvittaessa. Kokonaisuudessaan työkokeilu oli Annin mielestä onnistunut. Hän sai hyvää palautetta soveltuvuudestaan alalle.
”Olen alkanut miettiä, että päiväkodissa työskenteleminen voisi sopia minulle vielä paremmin kuin vanhustyö.”
Tuttu työhönvalmentaja on edelleen tukena, ja parhaillaan Annille suunnitellaan toista työkokeilua. Tulevaisuudelta hän kertoo toivovansa ennen kaikkea, että oma paikka työmarkkinoilta löytyisi.
Viimeisen vuoden aikana korona on rajoittanut uintiharrastusta ja muita menoja. Aikaa on ollut pakko viettää pitkälti kotona kaksin kissan kanssa.
”Viime kevään pahin koronasulku oli kyllä tylsää. Onneksi silloin oli edes valoisia kevätpäiviä, että pääsi olemaan ulkona.”
Annin vinkit
Hae keskusteluapua
Minulle kielihäiriön kaikki vaikutukset ovat alkaneet selkiytyä kunnolla vasta aikuisena, kun olen hakeutunut terapiaan. Menin ensin omaan terveyskeskukseen. Siellä ongelmani otettiin vakavasti, ja sain lähetteen psykologille. Olen aina ollut tosi ujo toisten seurassa. Terapiassa olen tajunnut, että kielihäiriön vuoksi olen tuntenut itseni muita huonommaksi ja halunnut kauheasti miellyttää muita ihmisiä.
Työhönvalmentaja tueksi
En tiedä, missä tilanteessa olisin ilman työhönvalmentajaani Annea. Ainakaan en olisi yksin uskaltanut hakea työkokeiluun päiväkotiin. Anne rohkaisi työnhaun kaikissa vaiheissa ja tuli mukaan työhaastatteluun. Moni ei tiedä, että tällainen palvelu on olemassa. Valmennusta kannattaa kysyä omasta TE-toimistosta.
Työkokeilu kannattaa
Minun on ollut vaikea löytää palkkatyötä valmistumisen jälkeen. Työkokeilu on tuntunut hyvältäkeinolta saada kokemusta ja itseluottamusta. Virallinen puoli ei ollut mielestäni hankalaa. Anne-valmentaja auttoi myös kaikkien papereiden täyttämisessä.
Kuvat: Linda Marie Foto