Viisi vinkkiä: Suun motoriikka haltuun
Suun jumppaamisen voi aloittaa jo varhain. Leikinomaiset harjoitteet vahvistavat alueita, joiden toiminta vaikuttaa puheen kehitykseen ja tuottamiseen.
Selkeän puheen edellytyksenä on riittävän hyvä suun motoriikka. Suun motoriikan harjaannuttamisen eli suujumpan tavoitteena on aktivoida ja vahvistaa suun ja kasvojen alueen lihaksistoa, joiden toiminta vaikuttaa puheen kehitykseen ja tuottamiseen.
Erilaisten suun motoriikan harjoitteiden tekeminen osana lapsen muuta päivittäistä toimintaa totuttaa lasta suun ja kasvojen alueen lihasten käyttöön. Se myös lisää lapsen tietoisuutta suun alueesta.
1. Omaan suuhun on helppo tutustua peilin avulla. Esimerkiksi hampaiden pesun yhteydessä omaa suuta ja sen toimintaa on hauska tutkia. Lapsen kanssa voi ihmetellä yhdessä, miten huulet ja kieli liikkuvat. Liikkuuko kieli suupielestä toiseen, tai onnistuuko kielen kärjen nostaminen ylähampaiden taakse?
2. Kaikenlaiset ilmeilyt ja irvistelyt ovat hyvää suun alueen harjoitusta. Osallistukaa vaikka koko perheen voimin ilmeilykisaan. Kuka saa tehtyä hassuimman ilmeen?
3. Leikinomaiset harjoitteet motivoivat lasta harjoittelemaan ja yrittämään silloinkin, kun tekeminen tuntuu vaikealta. Voit liittää harjoituksia leikkitilanteisiin, lapsen lempihahmoon tai kiinnostuksen kohteeseen. Millaista ääntä eläimet, juna tai auto pitävät? Esimerkiksi autojen pärisyttely tai hevosen kavioiden kopseen matkiminen kieltä naksuttelemalla ovat hyvää suun motoriikan harjoitusta.
4. Puhaltamisen ja imemisen harjoitteleminen vahvistavat suun alueen lihaksistoa. Puhaltakaa yhdessä saippuakuplia ja juokaa mehua tai jogurttia pillillä. Syömisen merkitys on hyvä ottaa huomioon myös suun motoriikan kehittymisessä. Monipuoliset ruokailutavat ja -välineet sekä etenkin karkean ruoan syöminen kehittävät suun alueen lihasvoimaa, kielen toimintaa sekä antavat aistikokemuksia. Esimerkiksi tuorejuurekset tai sitkeämpi ruisleipä vahvistavat puruvoimaa, vaativat poskihampaiden käyttöä ja kehittävät kielen liikuttelua.
5. Tärkeintä harjoittelussa on muistaa ilo ja onnistumisen kokemukset. Jos harjoittelu on lapselle kovin työlästä ja vaikeaa sekä leikinomaisuudesta huolimatta epämieluisaa, on tärkeää lähteä selvittämään, mistä on kyse. Joskus suun motoriikan haasteiden taustalla voi olla sellainen selittävä tekijä, jonka arvioimiseen ja tunnistamiseen tarvitaan asiantuntijan tapaaminen.
Vinkit on koottu Aivoliiton Arjen vinkit vanhemmille -toiminnan Vinkki-illasta Suun motoriikka haltuun.